IZO staklo


Da bi se bolje razumjela namjena IZO stakla potrebno je bliže pojasniti pojam sučeve energije i solarnog spektra. Solarna energija može se podijeliti na slijedeće komponente : - ultraljubičasto zračenje - vidljivo svjetlo i - infracrveno zračenje. Utjecaj ultraljubičastog zračenja može biti štetan po ljude, može ožtetiti namještaj. Ovo zračenje se mora blokirati kako ne bi prolazilo kroz staklo. Vidljivost je poželjna jer je ujedno i najjeftiniji izvor svijetlosti. Infracrveno zračenje može biti korisno i štetno. Korisno je kada se sunčeva energija koristi za zagrijavanje, a štetno u ljetnjem periodu kada dolazi do pregrijavanja prostorija. Infracrveno zračenje se sastoji od zraka različite valne dužine. Infracrveno zračenje, zraka relativno kratke valne dužine, apsorbiraju tepisi, zavjese, pod, zidovi te ih mijenja u zrake velike talasne dužine. Ovakva promjena se dešava i izvan prostorija gdje se zagrijavanje uslijed infracrvenog zračenja sunca mijenja u energiju velike valne dužine. 
Niskoemisioni materijal na površini stakla odbija zrake velike valne duljine unutar objekta u zimskom periodu kada je temperatura u unutrašnjosti prostorije viša od vanjske temperature. Tijekom ljetnog perioda, niskoemisioni sloj odbija zrake velike valne duljine izvan objekta, tako da unutrašnjost prostorije ima manju temperaturu od vanjske temperature. Dok odbija zrake velike valne duljine, niskoemisioni sloj istovremeno omogučava prolaz dnevene svijetlosti. Ako je staklo obojeno, čime dolazi do prelamanja ultravioletne svijetlosti pri prolasku kroz staklo, niskoemisioni sloj osigurava idealnu zaštitu od sunčevog zračenja i istovremeno je zadržava.
Za daljanja poboljšanja toplinske izolacije izo stakla, može se u međuprostor izo stakla umjesto zraka puniti plemeniti plin argon ili drugi plemeniti plinovi (Krypton, Xenon nekad ranije moguć je bio i SF6 koji nije pogodana za okoliš) kao i mješavine plemenitih plinova koji poboljšavaju toplinski koeficijent izo stakla za ca. 0,3 W/m2K u odnosu na zrak. Ako se želi postići bolja vrijednost može se puniti skupim Kriptonom koji poboljšava koeficijent toplinske izolacije za 0,4 W/m2K